Norges fremste treskjærerbedrift på Oppdal.

Tre brødre med tresuksess

De er oppdalinger, brødre og blant våre fremste treskjærere. Brødrene Bjørndalsæter er syvende generasjons trekunstnere og har med dyktighet, kontinuitet, vilje og pågangsmot utviklet en av landets ledende treskjærerbedrifter i fjellbygda Oppdal.

Ola Flagestad Haaland
Lars Kristian Steen


Oppdal: - Vår filosofi er at vi ønsker å gjøre verden vakrere - med særpreg, sjel og varige verdier. Dette uttrykker vi gjennom vår treskjæring i flere stilarter; akantus, dragestil og romansk båndfletting, forteller John Bjørndalsæter. Sammen med brødrene Iver og Sigmund har han bygd opp en svært solid treskjærerbedrift like ved den gamle Kongeveien, noen kilometer nord for Oppdal sentrum.

Bedriften har 5 ansatte i bedriften Brødrene Bjørndalsæter Treskjærerverksted as (BB). Alt som produseres tegnes i bedriften. Omsetningen har de siste årene ligget mellom fire og sju millioner kroner i året.
- Mange har en drøm om hytte eller hus med særpreg, men er samtidig redd for omfang, kostnader og kalkylesprekk. Andre har ønske om å gi hytta eller huset de allerede har mer særpreg. Dette har vi tatt konsekvensen av ved å sette oss inn i kundenes situasjon, og tilbyr nå kundene en egen "særpreg guide", forteller Sigmund Bjørndalsæter. Det betyr at kundene kan sette sammen eller komponere en fleksibel særpreg-løsning tilpasset egen hytte eller hus. Her kan de finne fram til særegne løsninger etter ønsker, lommebok og øvrige hytte- eller husplaner. Kundene kan få budsjettert på kronen, samtidig som de får hva de ser - og kan supplere på sikt. Det blir ingen sure overraskelser, men heller en mulighet for at de selv kan komponere og virkeliggjøre sitt eget drømmeprosjekt, sier Sigmund Bjørndalsæter.

Treskjærerkurs
Oppdalsbedriften har også gjennom mange år forsynt hobbyskjærere i hele Norge og utlandet med halvfabrikata. - Dette gjør vi ved å tegne på og frese ut konturene til mønsteret, i tillegg til at vi "bunner" ut mønsteret. Vi leverer også de andre aktuelle delene, som kunden monterer selv, opplyser John Bjørndalsæter. - På denne måten spares hobbyskjæreren for tung skjæring, pluss at skjæreresultatet blir bedre, legger han til. I prinsippet kan således all BB sine ferdigprodukter leveres som halvfabrikata, alt fra skjærefjøler til framskap og søyler.
Brødrene arrangerer også ulike treskjærerkurs, der mottoet er "mer mestring - mer glede". Gjennom krevende oppdrag og flere kompetansehevingsprosjekt har brødrene utviklet seg - og de ønsker nå å dele disse ferdighetene og kompetansen med andre treskjærere. De underviser selv på kursene, som ofte varer i en uke. Kursene arrangeres i verksted lokalene på Oppdal, ved porten til Dovre og Trollheimen, og mange kombinerer derfor treskjæreropplæring med turer i fjellet både sommer og vinter.

Harmoni i mønster
Verkstedet ligger opp i lia ved Gamle Kongevei, i naturskjønne omgivelser. Her kan treskjærer-entusiaster og kunder ellers også alltid stikke innom for en prat, og nyte lukten av nyskåret furu. Bedriften har også et eget utstillingsrom hvor kundene kan se noen av produktene, og der de også har eget verkstedutsalg.
Han framholder at det er kontrasten mellom flater og treskjæring som gir materialer av tre sitt særpreg: - ikke for mye - ikke for lite. Harmonien i mønsteret og overgangene gir liv og skjønnhet til et trestykke. Ved siden av at dette er et vakkert spill mellom lys og skygge
viktig, sier trekunstneren.
Brødrene Bjørndalsæter har gjennom mer enn 40 år selv designet alt fra bruksgjenstander til pyntegjenstander og eksteriør/interiør. Alt fra ulike skap via hyller, stoler, bord, lampetter, brødbokser - og søyler, omramminger, portaler og vindskier. De ferdige produktene leveres både trehvite, lutet, beiset eller malt/lasert i ulike farger.

Prestisjeoppdrag
Selv om brødrene på Oppdal står bak noen av de største treskjæreroppdragene i Norge, bedyrer de selv at det er "grasrota" de lever av. - Våre referanser strekker seg fra de minste arbeider til noe av det største som er utført her til lands i moderne tid. Hele spekteret er like viktig for oss, vi gjør aldri kompromiss med skjæringskvaliteten - enten arbeidet er stort eller lite, framholder Sigmund Bjørndalsæter.
Oppdalsbedriften har de siste årene utført en god del prestisjearbeider som V/S Odins Ravn, Innset Kirke og prosjekter for Ola Mæhle, Kjell Inge Røkke og kongefamilien. - Vi jobber også i allianse der flere bedrifter samarbeider om totalløsninger. Det betyr at murere, tømrere, smeder og treskjærere lager helhetsløsninger og har en felles markedsføring. Noe som vil gjøre det enklere for dem som skal innrede hytte eller hus, opplyser Iver Bjørndalsæter.